Kruche ciasto z czereśniami i budyniem z polewą z melasy karobowej.

W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam podać przepis na pyszne kruche ciasto z czereśniami i budyniem, polane melasą karobową i udekorowane amarantusem ekspandowanym. Na pomysł wpadłam w sobotę sprzątając szafkę z herbatami, gdzie znalazłam zachomikowany słoik melasy  . Czereśnie też już za długo leżały w zamrażarce i wypadało je jak najszybciej zużyć. Z tych porządków wyszedł bardzo smaczny deser, idealne ciasto do niedzielnej kawy. Zapraszam niżej po szczegółowy przepis wykonania.

ciasto kruche z czereśniami i budyniem z polewą z melasy karobowej i posypką z amarantusa epoksydowanego

Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej
0,75 szklanki cukru pudru lub drobnego do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 cało jajko
3 żółtka
250 g masła lub margaryny do pieczenia (wyjęte prosto z lodówki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego na 500 ml mleka
świeże lub mrożone owoce (u mnie czereśnie) ok. 500-700 g

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier i wyłożyć zimne, pokrojone w kostkę masło, posiekać wszystko nożem do uzyskania kruszonki. Zrobić kopiec z dziurką na środku (coś na kształt wulkanu z kraterem). Wbić całe jajko i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Nastawić piekarnik na 180 °C. W tym czasie ugotować budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Połowę ciasta rozwałkować na kształt formy (u mnie blaszka o wymiarach 24 x 34 cm), najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Przełożyć do blaszki. Na ciasto wyłożyć równomiernie owoce, następnie na owoce wylać ciepły budyń i wyrównać. Na wierzch położyć rozwałkowaną drugą część ciasta.
Piec około godziny.

Po przestudzeniu polać melasą karobową i posypać amarantusem ekspandowanym lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

polewa z melasy karobowej i posypka z amarantusa epoksydowanego

Na koniec parę informacji na temat melasy karobowej i amarantusa ekspandowanego.

Melasa karobowa 


Melasa jest gęstym syropem pozyskiwanym ze strąków drzewa świętojańskiego. Nazywana jest "czarnym złotem " ze względu na swój kolor. Jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Niestety nie jest wskazana dla osób chorujących na cukrzycę ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Wskazana jest dla alergików, osób z wysokim poziomem "złego cholesterolu". Wpływa pozytywnie na proces trawienia. Jest tez dobrym antyoksydantem, wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwbólowe. W kuchni doskonale nadaje się  np. jako polewa do lodów lub naleśników.

Amarantus ekspandowany


Amarantus jest najstarszym "zbożem" świata. Łączy w sobie właściwości zbóż i roślin strączkowych. Jest bardzo bogaty w białko. Ekspandowanie amarantusa pozwala nam na spożywanie go bez dodatkowych przygotowań, jest gotowy do spożycia np. jako dodatek do owsianek.

Mieliście już w swojej kuchni melasę karobową lub amarantusa ekspandowanego? Do czego używaliście?



Chcesz dostawać powiadomienia o nowych postach?