Muffiny bardzo! czekoladowe z owocami i nietypowym dodatkiem.
Czekoladowych wypieków jadłam już wiele, jednak od kiedy spróbowałam ciasta czekoladowego w tym wydaniu króluje ono u mnie w kilku postaciach. Dziś chciałabym podać Wam przepis na idealne, mocno czekoladowe muffiny, które zawsze wychodzą, nie opadają i są bardzo puszyste. Receptura ponownie pochodzi z książki "Potęga warzyw" wydawnictwa Reader's Digest. Nietypowym dodatkiem jest w tym przepisie sok pomidorowy. Na początku byłam trochę sceptyczne, czy to dobry pomysł, ale skoro inne warzywa dają radę w słodkich wypiekach, czemu pomidory miałyby być gorsze.
Przepis jest na 24 sztuki muffinek:
Przepis jest na 24 sztuki muffinek:
Składniki na ciasto:
3/4 szklanki soku pomidorowego
1/4 szklanki wody
2/3 szklanki kakao w proszku (niesłodzone)
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
3 duże jajka
cukier wanilinowy
1 tabliczka czekolady gorzkiej
wiśnie bez pestek (u mnie tym razem czereśnie)
Wykonanie:
- Sok pomidorowy i wodę zagotować i następnie wsypać kakao. Wymieszać tak, aby nie powstały grudki. Do gorącego soku z kakao dodać pokruszoną kostkę czekolady, tak aby się całkowicie rozpuściła. Jeśli muffinki mają być słodsze, można dodać czekoladę mleczną.
- W misce wymieszać przesianą mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia.
- W większej misce utrzeć jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać stopniowo olej i nadal ucierając dodać lekko przestudzone kakao z sokiem pomidorowym i czekoladą.
- Następnie dodać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać mikserem.
- Do papierowych papilotek włożonych w otwory blachy nałożyć po jednej łyżce ciasta, na ciasto do każdej papilotki włożyć owoce.
- Na koniec przykryć owoce ciastem napełniając papilotki do wysokości 3/4.
- Piec 25 minut w temperaturze 180 °C do suchego patyczka.
Podawać solo lub dla podbicia smaku czekoladowego polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
I jak? Zdecydujecie się spróbować czekoladowych muffin z dodatkiem soku pomidorowego?
Lubicie czekoladowe babeczki?