Puszysty sernik bez spodu z polewą z budyniu pomarańczowo-truskawkowego.
Sernik to moje ukochane ciasto. Takie, które zawsze zjadam jako pierwsze na wszelkich imprezach. To jest także ciasto, które zastępuje mi tort w dniu urodzin. Jednym słowem "jestem serniczkowym potworem".
Przepisów na serniki jest multum. W domu rodzinnym królował sernik pianka. Bardzo puszysty, wilgotny, cudowny na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Chętnie do niego wracam, zawsze się udaje i jest niemal stałą pozycja na każde święta. Od czasu do czasu próbuję również inne przepisy, które modyfikuję na własny sposób. Taki przepis dziś zrodził się w mojej głowie. Puszysty, kremowy, o lekko maślanym smaku sernik bez spodu z polewą zrobioną z budyniu śmietankowego ugotowanego na soku pomarańczowym i zblendowanych truskawkach. Idealny na dzisiejsze święto wszystkich mam.
Składniki na sernik bez spodu
1 kg twarogu z wiaderka
200 g (kostka) masła o zawartości 82% tłuszczu
6 jajek (u mnie L-ki)
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie
1. Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem (rozpinamy klamrę, docinamy nieco większy od spodu kawałek papieru do pieczenia i kładziemy go na dnie formy. Następnie zapinamy obręcz na spodzie przykrytym papierem i gotowe). Boki pozostawić bez niczego.
2. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostudzenia.
3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno i dalej ubijając powoli dosypywać cukier (pół szklanki).
4. Żółtka z połową szklanki cukru i cukrem wanilinowym utrzeć mikserem do białości.
5. Dołożyć twaróg, dodać mąkę i kaszę mannę i zmiksować na gładką masę.
6. Wlać ostudzone masło i dokładnie zmiksować do połączenia składników.
7. Ubitą pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
8. Piec ok. 50 minut.
Polewa z budyniu
1. 3/4 szklanki soku pomarańczowego wlać do rondelka. Dodać szklankę zmiksowanych truskawek. Zagotować.
2. Po zagotowaniu przecedzić przez sitko. Następnie powstały sok pomarańczowo-truskawkowy zagotować ponownie.
3. Do gotującego się soku wsypać 2-3 łyżki cukru.
4. W 1/4 szklanki soku pomarańczowego rozmieszać budyń śmietankowy i wlać go do gotującego się soku.
5. Gorący budyń wylać na ciepłe ciasto, rozsmarować równomiernie. Przykryć folią aluminiową, żeby zapobiec powstaniu kożucha.
6. Po przestygnięciu zdjąć folię i wygładzić polewę.
7. Udekorować owocami (mogą być truskawki lub pomarańcze).