Puszysty sernik bez spodu z polewą z budyniu pomarańczowo-truskawkowego.

Sernik to moje ukochane ciasto. Takie, które zawsze zjadam jako pierwsze na wszelkich imprezach. To jest także ciasto, które zastępuje mi tort w dniu urodzin. Jednym słowem "jestem serniczkowym potworem".
Przepisów na serniki jest multum. W domu rodzinnym królował sernik pianka. Bardzo puszysty, wilgotny, cudowny na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Chętnie do niego wracam, zawsze się udaje i jest niemal stałą pozycja na każde święta. Od czasu do czasu próbuję również inne przepisy, które modyfikuję na własny sposób. Taki przepis dziś zrodził się w mojej głowie. Puszysty, kremowy, o lekko maślanym smaku sernik bez spodu z polewą zrobioną z budyniu śmietankowego ugotowanego na soku pomarańczowym i zblendowanych truskawkach. Idealny na dzisiejsze święto wszystkich mam.

sernik bez spodu z truskawkami

Składniki na sernik bez spodu


1 kg twarogu z wiaderka
200 g (kostka) masła o zawartości 82% tłuszczu
6 jajek (u mnie L-ki)
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie


1. Piekarnik nastawić na 180°C góra/dół. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem (rozpinamy klamrę, docinamy nieco większy od spodu kawałek papieru do pieczenia i kładziemy go na dnie formy. Następnie zapinamy obręcz na spodzie przykrytym papierem i gotowe). Boki pozostawić bez niczego. 

2. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostudzenia.

3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno i dalej ubijając powoli dosypywać cukier (pół szklanki).

4. Żółtka z połową szklanki cukru i cukrem wanilinowym utrzeć mikserem do białości. 

5. Dołożyć twaróg, dodać mąkę i kaszę mannę i zmiksować na gładką masę.

6. Wlać ostudzone masło i dokładnie zmiksować do połączenia składników.

7. Ubitą pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać szpatułką.

8. Piec ok. 50 minut.

sernik bez spodu po upieczeniu

Polewa z budyniu


1. 3/4 szklanki soku pomarańczowego wlać do rondelka. Dodać szklankę zmiksowanych truskawek. Zagotować.

2. Po zagotowaniu przecedzić przez sitko. Następnie powstały sok pomarańczowo-truskawkowy zagotować ponownie. 

3. Do gotującego się soku wsypać 2-3 łyżki cukru.

4. W 1/4 szklanki soku pomarańczowego rozmieszać budyń śmietankowy i wlać go do gotującego się soku. 

5. Gorący budyń wylać na ciepłe ciasto, rozsmarować równomiernie. Przykryć folią aluminiową, żeby zapobiec powstaniu kożucha.

6. Po przestygnięciu zdjąć folię i wygładzić polewę. 

7. Udekorować owocami (mogą być truskawki lub pomarańcze).
sernik bez spodu z truskawkami

puszysty sernik z truskawkami i polewą z budyniu pomarańczowo-truskawkowego

Smacznego!




Chcesz dostawać powiadomienia o nowych postach?