Gofry kokosowe jak kruche ciasteczka.

Jestem fanką gofrów. Robiłam je już na wiele różnych sposobów, ale na dłużej skradły moje serce właśnie te. Gofry pachnące lekko kokosowo (jeśli olej jest nierafinowany), kruche zupełnie jak domowe kruche ciasteczka. Przepis jest łatwy i szybki do wykonania, a gofry smakują zarówno solo, jak i z dodatkami. 

Gofry kokosowe


Lista składników na ok. 8-10 sztuk:


175 g oleju kokosowego nierafinowanego
175 g cukru pudru (można dać mniej, jeśli wolicie mniej słodkie wypieki)
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 duże jaja
szczypta soli
200 g maki
50 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób wykonania:


Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i sól. Na koniec powoli wlać olej kokosowy (jeśli jest w formie stałej wystarczy wstawić go na parę sekund do mikrofali). Po wymieszaniu ciasto ma dość gęstą konsystencję.

Wykładałam po dwie łyżki ciasta na rozgrzaną gofrownicę i piekłam do zarumienienia. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale równie dobrze smakują na drugi dzień o ile dotrwają do niego ;)

Moja gofrownica jest już dość mocno wyeksploatowana, górna część nie grzeje zbyt dobrze (ma moc 1000 W), więc w najbliższym czasie czeka mnie zakup nowej. Powłoka tez uległa zniszczeniu, bo niestety testując niektóre przepisy okazywało się, że ciasto przywiera i nie można go w żaden sposób usunąć. 
Z podanej ilości wyjdzie 8-10 sztuk takich serduszkowych kwiatków.




Smacznego!





Chcesz dostawać powiadomienia o nowych postach?