Ketchup z cukinii. Marmurkowe etykiety na domowe przetwory do druku.

Słyszeliście kiedyś o ketchupie z cukinii? Pierwszy raz, gdy o nim usłyszałam, pomyślałam sobie, że to musi być coś dziwnego i pewnie niesmacznego. Miałam jednak bardzo dużo cukinii do przerobienia, więc postanowiłam spróbować. Co się okazało? Otóż jest to jeden z tych przetworów, które zamierzam robić co rok.

Dlaczego akurat ketchup z cukinii okazał się takim hitem? 

Dlatego, że można go jeść na wiele sposobów np.:
  • jako ketchup,
  • jako sos do makaronu, 
  • jako sos do mięsa (doskonale smakuje z kurczakiem),
  • jako sos do pizzy.
Pierwsze słoiczki już mam gotowe. Najlepszą wersją jest ta z dodatkiem papryki i cebuli. Poniżej podaję przepis właśnie na tą wersję. Przepis można modyfikować dodając różne przyprawy w zależności od preferencji smakowych i od tego, do czego ma nam posłużyć.

Lista składników potrzebnych do zrobienia ketchupu z cukinii:


1,5 kg cukinii (już po obraniu i wydrążeniu)
2 duże papryki
2 duże cebule
ok. 700 g passaty pomidorowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka curry
1,5 łyżki soli
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
0,5 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia

Wykonanie

1. Cukinię należy zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach. Starta cukinię posolić i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przełożyć cukinię wraz z sokiem do garnka.
2. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i razem podsmażyć do zmięknięcia papryki.
3. Cebule i paprykę przełożyć do garnka i zagotować.
4. Dodać przyprawy. Można opcjonalnie dodać paprykę ostrą, chilli, czosnek, suszone pomidory.
5. Gotować przez godzinę od czasu do czasu mieszając.
6. Zagotowany ketchup odstawić do wystygnięcia. 
7. Zimny zblendować na gładko blenderem i ponownie zagotować, żeby odparować nadmiar soku. 
Po uzyskaniu pożądanej gęstości gorący ketchup przekładać do czystych słoiczków, zakręcić zakrętkę i odwrócić słoik do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia.

Tak przygotowany ketchup nie musi być dodatkowo pasteryzowany. Oczywiście można to zrobić w garnku, piekarniku lub zmywarce.

Co roku domowe przetwory znakuję etykietami z nazwą i datą wykonania. Dzięki temu wiem, kiedy dany słoik został zamknięty i czy mogę go np. przetrzymać do przyszłego roku. Tym razem zrobiłam swoje etykiety, które widzicie na zdjęciu ketchupu. Postanowiłam, że zrobię je w dwóch wersjach do wyboru. Obie są bardzo przyjazne drukarkom, bo są w odcieniach bieli, szarości i czerni. Możecie je pobrać i wydrukować, a następnie nakleić na swoje przetwory. Ja przyklejam je za pomocą zwykłego kleju szkolnego (najczęściej w sztyfcie). Taka etykieta jest bardzo łatwa do usunięcia podczas mycia słoika.

etykiety na domowe przetwory


(żeby pobrać 18 etykiet do wydruku na kartce  o formacie A4 wystarczy kliknąć
w link pod zdjęciem)

etykiety na słoiki
wersja marmurkowa
etykieta na słoik z przetworami
wersja biała


W tym roku nie planuję robić zbyt dużo przetworów. Mam jeszcze zapasy z zeszłego roku, a niestety z powodu pogody owoce i warzywa są w tym roku dość drogie.
A jak u Was? Robicie jakieś zapasy w tym roku?






Chcesz dostawać powiadomienia o nowych postach?