Do czego wykorzystać rosół? Moje ulubione dania.

Uwielbiam rosół. Zwłaszcza z domowym makaronem, dużą ilością marchewki i natki pietruszki. Zawsze też gotuję dużą ilość z myślą o wykorzystaniu go później do zrobienia innych dań. Pewnie w większości domów następnego dnia z rosołu powstaje zupa pomidorowa, ale ja jej nie cierpię, więc nie będzie jej w tym zestawieniu.

1. Zupa kalafiorowa.


Oczywiście można na rosole zrobić dużo innych zup, ale u nas furorę robi ta zupa.

Przepis na zupę kalafiorowąZupełnie inna zupa kalafiorowa
zupa kalafiorowa z rosołu

2. Ryż z warzywami i mięsem z rosołu.


Surowy ryż (ok. 100 g) i łyżeczkę curry wrzucam na rozgrzaną oliwę i lekko podsmażam. Następnie porcjami dodaję rosół tzn. wlewam porcję rosołu i podgrzewam, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzam aż do uzyskania miękkiej konsystencji ryżu (ilość zużytego rosołu zależy od rodzaju użytego ryżu). Do ryżu dodaje pokrojone warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka, seler) i ugotowane rozdrobnione mięso. Całość podsmażam do całkowitego wchłonięcia płynów, żeby danie miało w miarę sypką konsystencję. I gotowe. Zazwyczaj nie muszę już więcej doprawiać, ale można oczywiście dodać soli i pieprzu oraz innych przypraw np. słodkiej czerwonej papryki lub trochę ostrej.

3. Gyros z mięsa z rosołu.


Oddzielone od rosołu mięso rozdrabniam i podsmażam na patelni z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Następnie mięso używam do zrobienia "domowego kebabu". Robię go w plackach tortilli z dodatkiem warzyw i sałaty. Zawijam w rulon i podgrzewam na grillu elektrycznym.

4. Sałatka warzywna z warzyw z rosołu.


Marchewkę, pietruszkę i seler z rosołu kroje w drobną kosteczkę. Dodaję pokrojone również w drobną kosteczkę ogórki kiszone lub konserwowe, cebulkę, jajko na twardo, słodkie jabłko, ugotowane ziemniaki i odsączoną z zalewy kukurydze konserwową. Całość mieszam, sole i pieprzę. Na koniec dodaję sos z majonezu z dodatkiem musztardy. Mieszam wszystko i mam gotową tradycyjną sałatkę warzywną, która u mnie w domu robi zawsze robiła, robi i będzie robić furorę. 

5. Bulion drobiowy do późniejszego wykorzystania.


Jeśli akurat nie robię żadnej z powyższych potraw rosół przecedzam przez sito wyłożone gazą, aby uzyskać klarowny bulion, który:
  • przelewam do słoików i jeśli mam miejsce w zamrażarce, to go mrożę. Słoika nie napełniam pod sama zakrętkę, tylko do 3/4 wysokości. Dzięki temu nie pęknie w niskiej temperaturze (ciecz zwiększa objętość przy zmianie w stan stały).
  • ponownie doprowadzam rosół do wrzenia i gorący przelewam do słoika, zakręcam słoik i stawiam go nakrętką do dołu. Zostawiam do wystygnięcia, a następnie słoik wstawiam do lodówki i przechowuję do tygodnia. Im szybciej zużyjemy bulion w tej formie, tym lepiej.


To kilka pomysłów, które mogą stanowić alternatywę dla zupy pomidorowej. Jeśli macie jakiś inny pomysł, to napiszcie proszę, może się zainspiruję. Przyznam, że gotowanie rosołu (od kiedy zaczął wychodzić mi dobry) w hurtowych ilościach jest dla mnie dużym ułatwieniem w przygotowywaniu obiadów dla rodziny. 





Chcesz dostawać powiadomienia o nowych postach?