Ketchup z dyni. Kolejny hit w mojej kuchni.
Stałam się fanką wszelakich ketchupów. Po zachwytach nad ketchupem (sosem) z cukinii w różnych wariacjach, przyszedł czas, że przemogłam niechęć i spróbowałam zrobić taki z dyni. Muszę przyznać, że do tego warzywa podchodziłam wielokrotnie i niestety pomimo jego zalet nie byłam w stanie się przekonać. Robiłam ciasto, placuszki, zupę, przetwory i nic mi nie smakowało. To miało być moje ostatnie podejście. I okazało się strzałem w dziesiątkę. Przepis znalazłam w internecie, ale zmodyfikowałam go według swoich potrzeb i przyznam, że wyszedł znakomicie (smakuje mi bardziej od tego z cukinii). Poniżej podaję moją wersję cudownego ketchupu z dyni z papryką i cebulą.
![]() |
Obraz Steve Buissinne z Pixabay |
Ketchup z dyni
Składniki:
2,5 - 3 kg dyni już obranej i pokrojonej w kostkę
2 papryki
2 średnie cebule
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu jabłkowego
400 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
1 łyżka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
- Dynię po obraniu i pokrojeniu należy posolić i odstawić na noc.
- Następnego dnia dynię z sokiem przełożyć do garnka i gotować przez ok. 40-60 minut do miękkości. Wystudzić i zblendować.
- Oliwę z oliwek wylać na patelnię i rozgrzać, następnie wsypać łyżkę czerwonej słodkiej papryki i ją podsmażyć.
- Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do podsmażonej papryki i zeszklić.
- Paprykę drobno pokroić i dołożyć do cebuli - podsmażyć do miękkości. Ostudzić i zblendować.
- Do dużego garnka przełożyć zblendowaną dynię, paprykę z cebulą i dodać pozostałe składniki tj. cukier, ocet jabłkowy, koncentrat, paprykę ostrą i oregano.
- Zagotować.
- Gorący ketchup przekładać do słoiczków. Zakręcić i postawić wieczkiem do dołu. Zostawić do wystygnięcia.
Dodatkowo:
- Można dodać bazylię lub tymianek, więcej ostrej papryki lub chilli.
- Zamiast octu jabłkowego można użyć octu spirytusowego.
- Słoiki można także poddać pasteryzacji. Ja stosuję pasteryzację w zmywarce na cyklu z najwyższą temperaturą tj. 70 ° C lub pasteryzacje na sucho w piekarniku - 130 ° C przez 30 minut (do nagrzanego piekarnika wstawiam napełnione gorącym ketchupem słoiki).