Choinki z pierniczków. Jak zrobić? Przepis na idealne pierniczki.

Świąteczny czas lubię sobie umilić pieczeniem pierniczków. To mnie relaksuje, a dekorowanie sprawia, że znów staję się małą dziewczynką. W tamtym roku pierwszy raz robiłam piernikowe choinki i obdarowałam nimi całą rodzinę i znajomych. Świetnie nadają się jako słodki dodatek do prezentu zamiast tradycyjnej bombonierki lub czekolady. Jak je wykonać? Bardzo prosto i szybko, przy niewielkim nakładzie kosztów (koszt foremek), no i oczywiście smacznie.

To zaczynamy!
choinka z pysznych pierników, choinka z pierników w kształcie gwiazdek

Przepis na pyszne aromatyczne pierniczki


Ja robię z podwójnej porcji, ale w tym roku muszę upiec jeszcze raz, bo wszystkie pierniczki zniknęły w tajemniczych okolicznościach ;)

Składniki


300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g cukru pudru
100 g roztopionego masła
100 g płynnego miodu
2 jajka
opakowanie przyprawy do piernika ok. 40 g lub własna mieszanka przypraw
1 łyżka prawdziwego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masło roztapiam w małym rondelku i przestudzam.
Do miski wsypuję wszystkie suche składniki (przesiewam mąkę pszenną) i mieszam. Robię dołek na środku i wbijam do niego dwa jajka, schłodzone masło i miód. Najpierw mieszam łyżką, potem zagniatam ciasto rękoma.

Na stolnicy rozwałkowuję ciasto kawałek po kawałku i wykrawam pierniczki. Przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 C przez ok. 8-10 minut.

Wskazówki

  • Jeśli chcę mieć grube i miękkie pierniczki, to rozwałkowuję ciasto na grubsze placki.

  • Jeśli rozwałkuję ciasto na cieńsze placki i upiekę je przez 10-12 minut, to mam kruche i twarde ciasteczka korzenne.

  • Do pieczenia wykorzystuje wielokrotnie ten sam papier. Upieczone pierniczki przekładam na talerz, a następnie na ten sam papier wykładam kolejna partię.

Jak zrobić piernikowe choinki?


Potrzebny jest zestaw foremek w kształcie gwiazdek. Taki zestaw możecie kupić online (ja tak właśnie zrobiłam) lub poszukać w marketach. W tamtym roku widziałam taki za ok. 11 zł.

Gdy już macie foremki nie ma nic prostszego do roboty. Wykrawamy wszystkie wielkości gwiazdek i je pieczemy. Potem sklejamy je od największej do najmniejszej za pomocą lukru lub czekolady. Ja preferuję łączenie za pomocą białej czekolady, którą mogę zabarwić na różne kolory. Można też użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej. Na płynną jeszcze czekoladę przyklejam różne ozdoby cukiernicze.  I gotowe!

Potem tylko pakuję choinki w ozdobne, własnoręcznie zrobione torebki. 


Prawda, że proste. To co? Upieczecie w tym roku i zaskoczycie całą rodzinę? 
Będzie mi bardzo miło, jeśli pochwalicie się swoimi wypiekami.





Chcesz dostawać powiadomienia o nowych postach?